Неділя, 8 Вересня, 2024
HomeАналітикаДемографіяЗВОРОТНИЙ КВИТОК НА БАТЬКІВЩИНУ: УМОВИ ПОВЕРНЕННЯ БІЖЕНЦІВ ЗМІНИЛИСЯ

ЗВОРОТНИЙ КВИТОК НА БАТЬКІВЩИНУ: УМОВИ ПОВЕРНЕННЯ БІЖЕНЦІВ ЗМІНИЛИСЯ

ZN.UA | огляд статті

Європа визначилася

Рада ЄС 25 червня ухвалила рішення про продовження тимчасового захисту для українських біженців до 4 березня 2026 року. Але це було фактично тимчасове рішення, бо вже 27 червня у Страсбурзі ПАРЄ одностайно ухвалила резолюцію, присвячену терміновій необхідності знайти довгострокові політичні рішення для підтримки переміщених осіб із України: «Державам-членам Європейського Союзу варто розглянути можливість надати біженцям із України право на постійне проживання на своїй території після завершення дії статусу тимчасового захисту для українців у ЄС».

У такий спосіб депутати ПАРЄ підтвердили, що країни ЄС можуть надати українцям (незалежно від їхнього віку, статі, наявності інвалідності, віросповідання чи інших обставин) право на постійне проживання в країні перебування після того, як дія Директиви про тимчасовий захист завершиться.

Водночас Асамблея пояснює свою пропозицію тим, що майбутнє українців, які знайшли притулок у європейських країнах, слід розглядати з огляду на довгострокову перспективу майбутнього членства України в ЄС.

ПАРЄ також схвалила ідею виплат українським біженцям за їх повернення до України. Фінансова допомога передбачається з бюджетів країн-членів ЄС.

Наміри країн ЄС

Утім, іще до рішення ПАРЄ було зрозуміло, що просто так від українців Європа не відмовиться. Зокрема? заступник державного секретаря Міністерства внутрішніх справ Польщі Мацей Дущик каже: «Якщо ми вирішимо, що настав час для їхньої інклюзії та інтеграції, то маємо надати їм постійне місце проживання. Це дуже складне рішення, яке ми повинні ухвалити якнайшвидше».

Зацікавленість інших країн Європи в зручних, освічених і професійних трудових ресурсах із України, можливо, не така відверта, але схожа.

Крім можливості зміни статусу, передбачено:

  • спрощення визнання українських дипломів;
  • безальтернативне навчання в європейських школах;
  • максимальна трудова зайнятість українців і скорочення соціальних пільг;
  • безкоштовне навчання мови;
  • асиміляція всіх охочих декларативно;
  • окрема допомога сім’ям із дітьми.

Європа розраховує на внесок мільйонів українців у розвиток економіки співдружності. Україна ж “може втратити до 113 мільярдів доларів ВВП за десять років, що також може означати недоотримання близько 45 мільярдів доларів податкових надходжень”, – каже керівник аналітичного напряму Центру економічного відновлення Дмитро Ливч.

Варто уваги

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here