Понеділок, 16 Вересня, 2024
HomeВідбудоваІноземні інвестиціїНімецький оптимізм щодо бізнесу в Україні.

Німецький оптимізм щодо бізнесу в Україні.

KPMG 1у Німеччині та AHK Ukraine2 опитали німецькі компанії, які вже ведуть діяльність в Україні або планують це робити в майбутньому. Опитування проводилося з 23 квітня по 12 травня 2024 року, в ньому взяли участь 142 компанії. Питання були зосереджені на економічних перспективах компаній та викликах, з якими вони стикаються у веденні бізнесу в Україні.

Триваюча війна залишається ключовим викликом для багатьох інвесторів, але більшість компаній бачать для себе можливості в Україні та вже інвестують локально або планують свою присутність у країні в майбутньому.

Багато німецьких інвесторів прагнуть посилити свою присутність і використати стратегічні переваги, які пропонує Україна, такі як близькість до німецького ринку та доступ до висококваліфікованої робочої сили. Крім того, інвестори мають великий інтерес до таких сфер, як енергетика, природні ресурси, металургійна обробка, машинобудування, харчова промисловість та інформаційні технології, всі ці сфери мають значний потенціал в Україні.

Проте інвестори продовжують стикатися з величезними викликами. Існують значні ризики через триваючу війну та пов’язану з нею загрозу безпеці працівників в Україні та нестачею робочої сили. Звісно, німецьким інвестиціям заважає корупція.

Згідно з опитуванням, покращення політичної та економічної стабільності разом із наявністю державних коштів і гарантій є головною умовою збільшення інвестицій в Україну з боку німецьких підприємств. Наразі ж, суттєвою перешкодою для німецьких інвесторів в Україні є відсутність належної координації між урядовими та приватними структурами.

Очікування бізнесу покращуються з часом

Оцінка поточної бізнес-ситуації в Україні показує майже рівний розподіл: 24% описують її як добру, 51% як середню і 24% як погану.

Щодо ситуації в наступні 12 місяців, компанії обережно оптимістичні. Хоча майже половина респондентів (48%) все ще очікує, що бізнес-ситуація залишиться незмінною, аналогічно велика частка опитаних компаній (42%) очікує покращення. Це свідчить про обережний оптимізм щодо майбутнього покращення, незважаючи на поточні виклики.

Лише одна з десяти компаній (10%) очікує подальшого погіршення.

Очікуване збільшення чисельності персоналу

Опитані компанії також обережно оптимістичні щодо майбутнього зростання своєї робочої сили.

Більшість респондентів (59%) повідомляють, що мають менше 100 працівників в Україні. Однак майже кожна п’ята компанія (18%) вже працевлаштувала понад 100 осіб в Україні.

Значна частина респондентів (42%) очікує збільшення чисельності працівників в Україні протягом наступних 12 місяців, оскільки вони також очікують покращення бізнес-ситуації. Половина опитаних компаній (50%) очікує, що чисельність їхніх працівників залишиться незмінною. Невелика кількість респондентів (8%) очікує зменшення чисельності працівників.

Якщо будуть доступні фінансування та стабільніше і безпечніше політичне та економічне середовище, бізнес може відчувати більше впевненості щодо розширення своєї діяльності в Україні.

У процесі післявоєнної відбудови компанії будуть більше зацікавлені розширити свою робочу силу, щоб задовольнити зростаючий попит на товари та послуги.3

Інвестиції плануються попри триваючу війну

43% респондентів очікують збільшення інвестиційної активності в Україні протягом наступного року. Однак найбільша група респондентів (49%) передбачає, що рівень інвестицій залишиться незмінним. Невелика кількість респондентів (8%) очікує зменшення інвестицій в Україні протягом наступних 12 місяців.

Варто зазначити, що опитані компанії переважно мають намір збільшити свої інвестиції в Україну, незважаючи на невизначеність щодо подальшого ходу війни. Причини цього полягають у значних можливостях, які бачать в Україні.

Відновлення ключових частин інфраструктури під час війни та відбудова країни вимагатимуть величезних інвестицій. Це відкриє можливості для німецьких компаній, зокрема в будівельному, інфраструктурному, енергетичному та екологічному секторах.

Політична та економічна стабільність, а також наявність коштів є ключовими факторами для ведення бізнесу

Політична стабільність є найважливішим фактором для бізнесу, що працює в Україні, причому 61% респондентів відзначили її як один із трьох найважливіших факторів. Зрозуміло, що триваюча війна створює значну невизначеність.

Другим за важливістю фактором після політичної стабільності є покращення бізнес-середовища, що підкреслили 51% респондентів.

Фінансування від міжнародних (фінансових) інституцій було названо ще одним важливим фактором майже третиною всіх респондентів (28%). Це підкреслює необхідність достатнього фінансування, особливо з огляду на невизначене середовище, в якому працюють компанії.

Доступ до бізнес-мереж та інформації, а також безпечні та зручні подорожі є ключовими факторами для відкриття бізнесу в Україні

Результати опитування свідчать, що побудова міцних зв’язків та отримання ринкових знань є головними пріоритетами для бізнесу, який розглядає можливість виходу на український ринок.

Найважливішим фактором для бізнесу, що виходить на український ринок, є доступ до бізнес-мереж та українських компаній (59%). Це дозволяє компаніям оцінити ризики, які вони беруть на себе в країні, що все ще перебуває у стані війни, орієнтуватися в невизначеності та складнощах ринкового ландшафту та визначати потенційних партнерів.

Доступ до ринкової інформації (54%) є ще одним важливим фактором. Наявність надійної інформації про український ринок, такої як споживчі тенденції, аналіз конкурентів та галузеві регуляції, є життєво важливими для прийняття обґрунтованих рішень щодо виходу на ринок.

Оскільки бізнес-потреби розвиваються локально, тобто необхідність особистих контактів, безпечні та зручні бізнес-подорожі до та з України є важливими для більше ніж третини респондентів (37%).

Можливості в Україні

Майже половина респондентів (48%) вважають доступ до українського ринку найважливішою можливістю.

Кваліфікована робоча сила є ще однією значною можливістю для 39% опитаних компаній.

Більше третини респондентів (36%) також вважають інвестиції в програми відбудови України ключовою можливістю. Компанії вже очікують високого попиту на ці заходи під час війни, але ще більше після її закінчення. Відбудова створює можливості для багатьох галузей, зокрема будівництва, розвитку інфраструктури та суміжних секторів.

Високий рівень цифровізації (28%) розглядається як ще одна можливість. Україна має добре розвинену цифрову інфраструктуру, сильну ІТ-індустрію та пул висококваліфікованих ІТ-фахівців.

Загалом ці результати свідчать про багатогранний бізнес-ландшафт в Україні. Можливості охоплюють поєднання традиційних міркувань щодо доступу до ринку, кваліфікованої робочої сили та унікальних можливостей, які надають зусилля з відбудови.

Виклики в Україні

Триваюча війна в Україні залишається найзначнішою перешкодою для більш ніж половини опитаних компаній (53%), оскільки вона становить пряму загрозу для бізнес-операцій, безпеки працівників та загальної стабільності.

Занепокоєння щодо безпеки та захисту працівників є актуальними для 38% респондентів, що відображає ризики, пов’язані з роботою в зоні активних бойових дій.

Корупція сприймається як значна перешкода для ведення бізнесу майже кожною третьою компанією (31%), з пов’язаними з нею ризиками для чесної конкуренції, збільшенням витрат та затримками проєктів.

Хоча кваліфікована робоча сила розглядається як можливість, нестача робочої сили є викликом для бізнесу, який прагне розширюватися або ефективно працювати. Нестача робочої сили зумовлена необхідністю постійного набору військових для захисту країни. Майже чверть компаній (24%) вважають це викликом.

Результати відображають картину бізнес-середовища, де можливості співіснують із значними викликами. Бізнесу необхідно ретельно оцінювати та зменшувати ці ризики, одночасно використовуючи потенціал для зростання та реконструкції.

Доступність програм фінансування

Програми підтримки з Німеччини та ЄС можуть відігравати важливу роль у допомозі компаніям інвестувати в Україну, оскільки вони можуть зробити інвестиції більш привабливими та передбачуваними в умовах значних ризиків.

Однак на сьогодні лише невелика частина респондентів (10%) вже скористалася програмами фінансування. Крім того, близько чверті опитаних компаній (26%) ще не скористалися ними, але планують використовувати кошти в майбутньому.

Велика кількість респондентів (20%) взагалі не чули про програми фінансування. Щоб змінити це, необхідно покращити комунікацію та зусилля з інформування, щоб забезпечити обізнаність бізнесу про доступні варіанти фінансової підтримки.

 Найбільша група респондентів (35%) вважає, що програми фінансування не можуть бути застосовані для їхньої компанії. Це може бути пов’язано з такими факторами, як типи бізнесу, які мають право на участь, розмір грантів або конкретні вимоги до проєктів.

Ці результати свідчать про необхідність підвищення ефективності програм фінансування ЄС та Німеччини для бізнесу в Україні. Покращена комунікація та інформування, оцінка існуючих програм та можливі коригування, а також надання індивідуальної підтримки можуть призвести до покращення підтримки бізнес-діяльності в Україні.

Поточна та запланована бізнес-діяльність опитаних компаній

Наразі та в майбутньому майже половина компаній (45% зараз і 42% у майбутньому) планують використовувати Україну як місце для дистрибуції та торгівлі.

Але компанії також зацікавлені в наданні професійних послуг (27% зараз і 33% у майбутньому) та використанні України як місця виробництва для українського ринку (19% зараз і 23% у майбутньому), а також для інших країн (17% зараз і 19% у майбутньому).

Хоча лише 5% компаній наразі використовують Україну як бек-офіс або центр обслуговування, 14% планують зробити це в майбутньому.

Загалом результати показують, що респонденти планують розширювати та диверсифікувати свою бізнес-діяльність в Україні в майбутньому.

  1. Міжнародна мережа незалежних фірм, що надають аудиторські, податкові та консультаційні послуги. ↩︎
  2. Німецько-Українська промислово-торговельна палата ↩︎
  3. Звертаємо увагу, що це опитування було проведено до набрання чинності Закону про мобілізацію 18 травня 2024 року в Україні; цей закон передбачає призов значної кількості українців до армії. Це може призвести до коригування планування зайнятості опитаними компаніями. ↩︎
Варто уваги

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here