Субота, 27 Липня, 2024
HomeАналітикаДемографіяЧленство в ЄС, безпека і вищі зарплати: як мотивувати українців повертатись додому...

Членство в ЄС, безпека і вищі зарплати: як мотивувати українців повертатись додому з-за кордону

Ольга Айвазовська – голова правління Громадянської мережі ОПОРА. Ольга розповіла, чому тепер в українців є новий досвід ставлення до своєї держави, та за яких умов люди захочуть повернутись додому з евакуації за кордон.

Туга та новий досвід

У травні цього року соціологічна група “Рейтинг” на замовлення Громадянської мережі ОПОРА провела дослідження медіаспоживання та громадсько-політичної активності переселенців у:

  • Великій Британії;
  • Ізраїлі; 
  • Іспанії; 
  • Німеччині;
  • США;
  • Угорщині;
  • та Чехії.

Своє дослідження організація проводила, щоб з’ясувати, скільки українців виїхали за кордон і чи хотіли б вони повернутись до України. 

“Україна нині стає однією з найбільших мобільних політичних націй світу. І є непорозуміння між тими, хто виїхав і тими, хто залишився. Мовляв, ті, хто виїхали, зрадники, а ті, хто залишилися, не вболівають за безпеку дітей. І це непорозуміння не працюватиме в інтересах глобального суспільства і держави, яка буде зацікавлена в робочій силі, мізках, податках тощо”, – пояснює Ольга.  

Айвазовська говорить: держава повинна бути достатньо гнучка, щоб враховувати інтереси обох категорій, та уже зараз пропрацьовувати варіанти повернення людей додому. Адже цей фактор впливатиме і на комунікацію з європейськими партнерами в питанні членства в ЄС. 

“Членство в ЄС може допомогти мобільній політичній нації жити в нових реаліях: ви можете навчатися в одній країні, жити в іншій, платити податки в третій, навчати дітей в четвертій і не хвилюватися, що факт перетину кордону – це, мовляв, назавжди. Це не назавжди. Це – тимчасове явище, якщо ви самі цього хочете”, – пояснює Ольга. 

Дані дослідження показують – більшість людей мають намір зберігати контакт з Україною. І ставляться до своєї держави ліпше, ніж раніше.

“І це не лише про тугу, а й про новий досвід. Бо раніше все погане було на території України: бюрократія, особливості комунікації з органами влади. А виявляється, що і в інших країнах є ці проблеми. Ці нові досвіди потрібно переосмислювати і використовувати для того, щоб українці поверталися”, – розповідає Айвазовська. 

Залишитись/повернутись

Також дані дослідження показують, що у країнах, які прийняли найбільше переселенців:

  • 55% евакуйованих українців стверджують, що вони жили краще в Україні, ніж живуть нині;
  • 22% говорять про те, що залишилися десь на тому ж рівні;
  • лише 17% знайшли кращі матеріально-фінансові умови, ніж були раніше. 

Люди з останньої категорії за сумісництвом є тими, які не планують повертатись, говорить Айвазовська.  Насамперед це стосується тих українців, які виїхали до:

  • США;
  • Канади;
  • Великої Британії;
  • Ізраїлю.

Основним мотивом повернення, каже Айвазовська, є один – безпека. Люди почнуть повертатись, якщо відчують, що їм не страшно їхати до України. 

“Опора” дослідила, що зараз понад 20% українців перебувають за кордоном. Найбільший відтік людей відбувся між груднем 2022 і березнем 2023 через блекаути. 

“За ці 4 місяці виїхали і не повернулися 1,8 мільйона. Ті, хто виїхав через відсутність електрики, світла, інтернету, тепла є, по суті, жертвами воєнного злочину. За період з 24 лютого за кордоном перебувають 8 мільйонів 177 тисяч українців. Це величезна шкода демографії і людському капіталу в Україні”, – говорить Айвазовська.  

“Опора” вважає, що Україні слід уже зараз думати над програмами відновлення: відбудова країни повинна відбутись так, щоб у ці плани обов’язково включали повернення українського людського капіталу коштом вищих зарплат, гнучких умов роботи, тощо. Інакше за кілька років війни Україна незворотно втратить українців за кордоном, говорить Ольга. 

Мотивація: коли додому

Крім безпеки, “Опора” називає ще один важливий фактор повернення – возз’єднання з родинами. 

“Щоправда, якщо у чоловіків після війни буде більше мотивації заради об’єднання поїхати до родини за кордон, ми втратимо ще більше людей”, – резюмує жінка. 

Третій фактор, який може повернути українців – це робота. 

“Після війни український ринок праці отримає умови, коли буде багато інвестицій. Питання в тому, які задачі будуть у цих інвестицій – примножувати капітал інвесторів чи створювати умови для повноцінної відбудови. Якщо у нас будуть конкурентні умови порівняно з ЄС, це буде мотивувати повертатися”, – пояснює Ольга. 

Останнім фактором Айвазовська називає освіту.

“Західна освіта вчить “м’яким” знанням, вчить шукати відповіді, ніж мати фактичні знання – формули, правила тощо. Точні науки там набагато слабше викладаються. Українська середня освіта є досить конкурентною. І наші діти теж дуже конкурентні, і в них потрібно інвестувати”, – говорить жінка.  

Варто уваги

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here