Субота, 27 Липня, 2024
HomeВідбудоваВиробництво«Готові інвестувати $1 млрд у видобуток літію в Україні»

«Готові інвестувати $1 млрд у видобуток літію в Україні»

Австралійська European Lithium хоче заробити на літієвому бумі, один з проєктів – українське родовище.

Австралійська компанія European Lithium цьогоріч планує розпочати видобуток літію в Австрії. Після чого головним пріоритетом компанії може стати українське родовище в Кіровоградській області. Голова правління European Lithium Тоні Сейдж, 63, розповів в інтервʼю Forbes, що стоїть на заваді початку видобутку літію в Україні та інвестиціям у $1 млрд

European Lithium – австралійська компанія, акції якої котируються на Австралійській та Франкфуртській біржах. З 2012 року компанія розробляє літієве родовище та будує збагачувальну фабрику в Австрії. Також European Lithium домовилася про будівництво переробного заводу у Саудівській Аравії. Головний клієнт компанії – автомобільна корпорація BMW.

В Україні компанія претендує на літієве родовище «ділянка Добра» в Кіровоградській області. Щоправда право розробки на нього оскаржується в українських судах. 

Останні роки за право розробки ділянки Добра в судах бореться компанія Millstone&Co Михайла Жернова. У 2021-му Millstone&Co домовилася викупити акції European Lithium на €25 млн (до 3% акцій компанії) до листопада 2025 року. Жернов, який завдяки угоді увійшов до ради директорів European Lithium, сподівається, що австралійська компанія допоможе в українських судах відстояти право на ділянку Добра.

Крім літієвих активів, Тоні Сейдж володіє австралійським професійним футбольним клубом «Перт Глорі», консалтинговою компанією Okewood Pty Ltd, інвестиційною компанією Cape Lambert Resources Ltd.

Сейдж розповів Forbes, на що розраховує European Lithium в Україні та скільки ще триватиме літієвий бум.

Forbes

Варто уваги

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here