Субота, 27 Липня, 2024
HomeСпецпроєктиДемографікаУкраїнці в Польщі

Українці в Польщі

Кількість

Польща стала країною, яка прийняла найбільшу кількість українських біженців, які були вимушені залишити свої домівки через повномасштабну війну, розв’язану Росією. Кількість перетинів українсько-польського кордону в 2022 році за даними Головного командування прикордонної служби Польщі склала рекордні 16.8 млн. (в т.ч. громадянами інших країн), що більш ніж в 2 рази перевищило показник довоєнного 2021 року. При цьому, якщо в 2021 році кількість перетинів кордонів на в’їзд та виїзд була майже однаковою (скільки уїхало, стільки же приблизно і повернулося), то в 2022 році кількість виїздів за кордон перевищила кількість повернень більш ніж на 2 млн. В першому півріччі 2023 року, ситуація стабілізувалася, кількість виїздів та повернень стала майже однаковою.

Джерело: Статистика прикордонної служби – Штаб прикордонної охорони (strazgraniczna.pl)

За даними Міністерства внутрішніх справ Польщі за період з 24 лютого 2022 року по 02 липня 2023 року, українсько-польський кордон в напрямку Польщі перетнуло майже 12.5 млн. українців, а виїхало з Польщі понад 10.5 млн. Наразі в Польщі залишається приблизно 1.2 млн. українських біженців. Зважаючи на те, що до війни в Польщі мешкало 1.2-1.3 млн. українців, загальна поточна чисельність наших співвітчизників складає близько 2.5 млн. чоловік.

Джерело: Скільки біженців з України проживає в Польщі? Ми знаємо останні дані – RMF 24

Прихисток

За 2022 рік тимчасовий захист в Польщі отримали 1 567 900 українських біженців. Пік запитів на тимчасовий захист прийшовся на 1-2 квартали 2022 року, після чого кількість отримувачів захисту почала різко скорочуватися, що пов’язано зі сповільненням темпів виїзду українців з України та початком поступового повернення до дому тих, хто виїхав, цьому сприяла стабілізація ситуації на фронті та відведення російських військ від Києва.

Тимчасовий захист в 1 кварталі 2023 року отримали 72 520 українців, що майже в 10 разів менше ніж за аналогічний період 2022 року. Серед отримувачів захисту переважну більшість складають жінки (майже 70%).

Вікова структура отримувачів захисту

Джерело: Statistics | Eurostat (europa.eu)

Житло

За результатами опитування проведеного Національним банком Польщі, станом на листопад 2022 року, більшість українців в Польщі винаймають житло. При цьому, загальний відсоток українців, які мешкають в орендованому житлі різко знизився після 24 лютого 2022 року, в зв’язку з напливом біженців, які в більшості орієнтувалися на безоплатні варіанти житла. Але згодом, ситуація потроху стала змінюватися, в зв’язку з тим, що українські біженці після невеликого періоду адаптації почали влаштовуватися на роботу в Польщі та переїжджати в більш комфортне орендне житло.

Джерело: Raport_Imigranci_UA.pdf (nbp.pl)

Робота

За словами заступника Голови МВС Польщі, за 2022 рік близько 700 000 українських біженців змогли влаштуватися на роботу, що є рекордним показником, та більш ніж в двічі перевищує показник 2021 року.

Цьому сприяло прийняття відповідних законодавчих актів, які прибрали необхідність отримання дозволу на роботу для українців, які прибули в Польщу після 24 лютого 2022 року або легально перебувають на території Польщі. Згідно з законом, всі формальності, пов’язані з легальним працевлаштуванням несе роботодавець.

Більше третини українців станом на листопад 2022 року влаштувалися на постійну роботу за наймом, також виросли показники залученності до сезонної та дистанційної роботи. Близько 24% ще знаходяться в пошуках. Приблизно 11% не активні в плані пошуку роботи.

Джерело: Raport_Imigranci_UA.pdf (nbp.pl)

Також наші громадяни достатньо активно розпочинають власну справу. За даними Польського економічного університету в 2022 році майже 16 000 українців зареєструвалися в якості підприємців. А в першому півріччі 2023 року, підприємцями стали ще 13 900 українців.  

                Більше половини іноземних ФОПів (61%), зареєстрованих у період з січня 2022 року по червень 2023 року, мають власника з українським громадянством.

                Частка компаній, заснованих українцями склала 57% від усіх компаній з іноземним капіталом відкритих в Польщі у 2022 році. А в першому півріччі 2023 року цей показник склав майже 67%.

При цьому, впродовж 2022 року та першого півріччя 2023 року, було закрито 933 українських підприємства, що становить всього 3% відсотка від усієї української підприємницької діяльності, створеної за цей період.

Більшість підприємств працюють у сфері будівництва (23%), інформації та зв’язку (18%) та послуг (14%). Варто також зазначити, що жінки володіють приблизно 41% українських приватних підприємств.

Джерело: Od 2022 r. w Polsce powstało już blisko 30 tys. ukraińskich działalności gospodarczych – Polski Instytut Ekonomiczny (pie.net.pl)

ПОДАЛЬШІ ПЛАНИ

Згідно опитування проведеного Міграційною платформою EWL, Фондом підтримки мігрантів на ринку праці «EWL» та Центром Східноєвропейських студій Варшавського університету, майже чверть українців (24%) планує повернення в Україну в найближчі місяці, стільки же українців (24%) ще не прийняли рішення стосовно подальшого перебування в Польщі, чи повернення в Україну. Кожен 10й українець планує залишитися в Польщі назавжди, а майже третина (30%) планує повернення в Україну не раніше ніж через рік.

Серед чинників, які б мотивували українців повертатися додому в Україну, більшість респондентів назвала: членство України в ЄС, підвищення рівня оплати та умов праці в Україні, можливість возз’єднання з родиною в Україні, членство України в НАТО.

Майже половина респондентів (43%) планує у майбутньому отримати польське громадянство.

Джерело: Звіт-Громадяни-України-на-польському-ринку-праці.-Нові-виклики-та-перспективи.pdf (ewl.com.ua)

В 2022 році польське громадянство отримали 5 200 українців, що на 30% більше аналогічних показників минулих років. Скоріше за все в 2023 році, цей показник буде зростати, цьому в т.ч. сприятиме пом’якшення правил надання громадянства іноземцям.

Джерело:Główny Urząd Statystyczny

Варто уваги

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here