Субота, 27 Липня, 2024
HomeАналітикаДемографіяBloomberg: Україна потребує повернення жінок для спроби економічного відновлення

Bloomberg: Україна потребує повернення жінок для спроби економічного відновлення

Чим довше біженці від війни тримаються подалі, тим менша ймовірність, що вони повернуться. 

Україні потрібно, щоб жінки-біженки якнайшвидше повернулися додому.

Майже за півтора року, після невдалого вторгнення президента Володимира Путіна, ціна опору для України була руйнівною. Якщо понад шість мільйонів біженців з України не повернуться, вплив цієї шкоди буде постійним.

Більшість чоловіків віком від 18 до 60 років не мають права залишати країну, що пояснює, чому 68% українських біженців – жінки, і чим більший вік, тим диспропорція більша. За словами Олександра Ісакова з Bloomberg Economics , якщо не вдасться переконати 2,8 мільйонів жінок працездатного віку повернутися, це коштуватиме Україні 10% річного довоєнного валового внутрішнього продукту .

Це 20 мільярдів доларів на рік у песимістичному сценарії, які легко переважили б чотирирічний пакет допомоги Україні, запропонований Європейським Союзом, вартістю 12,5 мільярдів євро щорічно (13,9 мільярдів доларів).

«Особисто для мене перемога – це коли українські родини об’єднаються в Україні, а не за кордоном», – сказала заступник міністра економіки Тетяна Бережна в інтерв’ю у своєму офісі в Києві, на території урядової зони, оточеної блокпостами. «Тому найважливіше завдання зараз для України і для української влади – зробити все можливе, щоб жінки з дітьми повернулися до своїх чоловіків і об’єдналися в Україні».

Ще до війни найслабшою ланкою в економіці України була її демографія, з коефіцієнтом народжуваності лише 1,2 (одним із найгірших у Європі). Десятки тисяч убитих солдатів і цивільних осіб, а також ще більша кількість поранених або травмованих, які не зможуть працювати, ще більше зменшують кількість споживачів і об’єм робочої сили, які є незамінними для відновлення.

Уряд має амбітні плани щодо післявоєнної реконструкції, які мають подвоїти розмір економіки до 2032 року, але міністерство економіки каже, що Україні не вистачає 4,5 мільйона працівників та підприємців, необхідних для досягнення цієї мети. Уряд має за мету заповнення розриву за рахунок різноманіття біженців, що повертаються (60% з яких мають дипломи), та іноземних талантів.

У зв’язку з цим йде пошук стимулів для повернення жінок на ринок праці, включаючи нове законодавство про працю, спроби зменшити гендерну різницю в оплаті праці та гранти, щоб допомогти подружжям тих, хто воює на фронті, відкрити бізнес.

Міграційні потоки українців

Разом українські біженці та внутрішньо переміщені особи (ВПО) становлять майже третину з 37,3 мільйона населення, яке, за словами уряду, проживало на території до вторгнення . І хоча деякі з тих, хто переміщений всередині країни, можуть зробити свій внесок в економіку України, ті, хто зараз живуть за кордоном, починають знаходити роботу, платити податки та збільшувати виробництво за кордоном.

«Тільки люди створюють ВВП економіки», — сказав у своєму офісі в Києві Олег Гороховський, співзасновник Monobank, яка надає мобільні банківські послуги. «Я боюся, що багато поміркованих і розумних людей, молоді, особливо жінок, залишає Україну».

Жінки, за його словами, мають непропорційно великий вплив на споживчий попит, оскільки вони, як правило, приймають першочергові рішення, коли справа доходить до домашніх покупок. «Без них буде дуже важко», — додав він.

Сукупна кількість перетинів західного кордону України, млн.

За підрахунками Ісакова, аналогічний результат для України, куди повертається половина всіх біженців, коштував би економіці 10 мільярдів доларів на рік. Це становить 5% ВВП, якщо врахувати, що деякі чоловіки та сім’ї переїжджають до тих жінок, які вирішили залишитися за кордоном.

Принаймні такою ж важливою, як втрата попиту і робочої сили є втрата робочої сили. “Настільки,- каже головний аналітик монетарної та економічної політики НБУ Олександр Жолудь,- що Україна шукає шляхи заповнення майбутнього дефіциту не лише для репатріантів. Тоді як питання імміграції часто є проблематичними в інших місцях, в Україні ми вже маємо дискусію про потребу в нових іноземних іммігрантах після війни», – сказав Жолудь висловлюючи особисту точку зору, а не центрального банку.

Офіційне опитування 7000 українських біженців у Німеччині, опубліковане 12 липня, показало, що 44% мають намір залишитися там на кілька років або назавжди, що на 5 процентних пунктів більше, ніж минулого літа. Три чверті відвідували або закінчили курси німецької мови, що є важливою передумовою для роботи.

Bloomberg

Варто уваги

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here