Субота, 27 Липня, 2024

До $300 млрд. інвестицій в Україну можуть бути залучені за умови реформ – IFC

У новому звіті Групи Світового банку «Можливості приватного сектора для зеленої та стійкої реконструкції в Україні», розробленому у співпраці з урядом України, оцінюється потенціал приватного фінансування для задоволення цих потреб як за сценарієм статус-кво, так і за сценарієм із реформами та іншими галузеві інтервенції.

При продовженні динаміки економічного розвитку, яка спостерігалась до початку великої війни, сума залучених приватних інвестицій оцінюється у понад 73 млрд дол, або 18% від потреб у інвестиціях, визначених у Світовим банком.

Тому від українського уряду потрібні економічні реформи, які врегулюють галузеві потреби та поглиблять європейську інтеграцію, Україна могла б побачити надходження в країну інвестицій приватного сектору в розмірі майже 130 млрд дол. Ця сума могла б покрити близько однієї третини потреб. 

Зазначається, що також реформи допомогли б відкрити шлях для додаткових  інвестицій приватного сектору ще на 282 млрд дол, які б могли прискорити подальший розвиток України. 

У своєму звіті IFC та Світовий банк визначили реформи, які мають найбільший потенціал досягнення сталого та стійкого відновлення, у таких галузях економіки:

Сільське господарство – завершення земельної та іригаційної реформ і зміцнення інституцій, розширення доступу до доступного фінансування, та створення сприятливих умов для запровадження кліматично-оптимізованих аграрних технологій могло б привабити приватні інвестиції $30 млрд. Ці інвестиції могли би повністю покрити потреби сектору на відновлення. Реформи у секторі харчових продуктів та напоїв могли б згенерувати ще $16 млрд. інвестицій. 

Транспорт та логістика – державні інвестиції та реформування державної політики могли б дати можливість приватному сектору покрити потреби на відновленні на суму близько $7 млрд. та відкрити додаткові інвестиційні можливості для приватного сектору ще на $41 млрд.

Енергетика та видобувна галузь – реформування державної політики в цих галузях могли б створити умови для інвестицій приватного сектору в розмірі $36 млрд. на відновлення, а також згенерувати додаткові інвестиційні можливості на суму $132 млрд.

Житло – завдяки впровадженню реформ державної політики, фінансовій допомозі та посиленню співпраці з регіональними забудовниками та фінустановами, обсяг інвестицій з боку домогосподарств може перевищити $30 млрд. А також згенерувати інвестиційні можливості на суму $60 млрд., що перевищать потреби у відновленні.

Цей звіт, який є узагальненою версією ширшої оцінки, містить огляд припущень, використаних для прогнозів за обома сценаріями, і містить таблицю найважливіших реформ, які можуть допомогти розблокувати фінансування приватного сектора.

Завантажити

УП, IFC

Варто уваги

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

HomeВідбудоваСтратегії відновленняДо $300 млрд. інвестицій в Україну можуть бути залучені за умови реформ...