Субота, 27 Липня, 2024
HomeВідбудоваСтратегії відновленняАгротехнології, як складова стратегії відновлення сільськогосподарських земель

Агротехнології, як складова стратегії відновлення сільськогосподарських земель

Внаслідок війни в Україні, 174 тисячі квадратних кілометри території вважаються потенційно забрудненими або мають пошкодження ґрунтового покриву. Вибухи та пожежі під час воєнних дій призводять до утворення токсичних та небезпечних забруднювачів у ґрунтах, які мігрують у навколишнє середовище. 

Україна має розробити методологію відновлення землі для здійснення низки заходів з інвентаризації, рекультивації, консервації та поновлення таких земель.

Які інструменти можуть допомогти рекультивувати землю та підвищити родючість? Перш за все, це агротехнології.

Озима пшениця. Її корені проникають глибоко в землю, допомагаючи у виробленні та підтримці структури ґрунту, сприяють водопроникності та вентиляції ґрунту і зменшують ерозію.

Бобові культури. Вони спроможні асимілювати атмосферний азот завдяки специфічним бактеріям у коренях. Цей процес сприяє збагаченню ґрунту азотом, зменшує потребу в азотних добривах та підвищує його родючість.

Сидератні культури. Землі, які сильно постраждали від воєнних дій, можна засіяти сидератними культурами – гірчицею, люпином, люцерною. Сидерати сприяють рекультивації ґрунту, захищаючи та збагачуючи його мікроелементами під час росту, а потім, після зрізання, працюючи джерелом органічних добрив для ґрунту, збагачуючи його поживними речовинами. Такий підхід сприяє покращенню стану ґрунту.

Оптимізація використання води.

Використання посухостійких гібридів, які мають покращену здатність збирати та утримувати воду, особливо в умовах посушливості, мають поліпшити водний баланс ґрунтів.

Інгібітори атмосферного азоту забезпечують рослини додатковим джерелом живлення, що впливає на їх ріст і розвиток, одночасно зменшуючи потребу в традиційних добривах, які несуть більший ризик забруднення ґрунтових вод.

Для отримання інформації про стан ґрунтів передбачається використання сучасних технологій аналізу та моніторингу, щоб вирішувати проблеми саме в осередках їх виникнення, без необхідності впливати на всю територію. Аналіз даних, отриманих через супутниковий моніторинг полів, дозволяє виявляти проблемні ділянки, визначати необхідну кількість внесення засобів захисту та підживлення рослин. Більш локально контролювати це можуть дрони, які також можна використовувати для точкового внесення необхідних препаратів захисту.

Сталі практики землеробства, рекультивація та відновлення ґрунтів, звісно, не очистять землю від мін та снарядів, але допоможуть їй швидше поновитися.

СЕРГЕЙ РЕЗНИЧЕНКО, керівник розвитку агрономії та технологій Corteva Agriscience

УП

Варто уваги

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here