Субота, 27 Липня, 2024
HomeСпецпроєктиГлобус УкраїниЄвродепутати: Відкрити переговори про вступ з Україною та Молдовою

Євродепутати: Відкрити переговори про вступ з Україною та Молдовою

В порядку денному

  • Закликати до чіткого розкладу розширення ЄС для завершення переговорів до кінця цього десятиліття
  • Немає прискореного доступу до членства
  • Внутрішні реформи ЄС необхідні паралельно з процесом розширення
  • Потенційні негативні наслідки головування Угорщини в Раді

У резолюції щодо політики розширення парламент називає це одним із найпотужніших геополітичних інструментів у розпорядженні ЄС та стратегічною інвестицією в мир і безпеку.

Депутати Європарламенту закликають Європейську Раду прийняти на засіданні 14-15 грудня рішення про відкриття переговорів про вступ України та Республіки Молдова. За умови здійснення певних реформаційних кроків, вони кажуть, що переговори про вступ також мають бути розпочаті з Боснією та Герцеговиною, а Грузія має отримати статус кандидата.

Потрібен чіткий графік розширення ЄС

ЄС повинен встановити чіткі терміни для країн-кандидатів на завершення переговорів про вступ до кінця цього десятиліття, підкреслюють євродепутати.

Однак вони кажуть, що не повинно бути прискореного процесу членства. Депутати Європарламенту наполягають на тому, що Копенгагенські критерії мають бути виконані, щоб гарантувати, що країни-кандидати та потенційні кандидати продемонструють послідовну та стійку відданість демократії, верховенству права та правам людини повага та захист меншин, економічні реформи.

Розширення є стратегічним вкладенням у мир і безпеку

Зважаючи на агресивну війну Росії проти України, розширення стало ще більш стратегічно важливим і є одним із найсильніших геополітичних інструментів у розпорядженні ЄС, кажуть євродепутати, називаючи це стратегічною інвестицією в мир і безпеку, а також рушієм для демократії та європейських цінностей на всьому континенті.

Депутати Європарламенту закликають наступну колегію комісарів призначити комісара з питань розширення та забезпечити чітке відокремлення двосторонніх питань від політики розширення ЄС.

Депутати Європарламенту рішуче засмучуються заявами прем’єр-міністра Угорщини щодо відкриття переговорів про вступ з Україною та зміни політики країни щодо Косова. Заяви пана Орбана перешкоджають процесу розширення ЄС, попереджають євродепутати, які нагадують Раді про потенційні негативні наслідки того, що Угорщина почне головувати в Раді в липні 2024 року.

Необхідність внутрішніх реформ ЄС як підготовки до нових членів

Резолюція наголошує на необхідності внутрішніх реформ ЄС паралельно з процесом розширення, щоб підвищити здатність Європейського Союзу ефективно інтегрувати нових членів, у тому числі шляхом запровадження голосування кваліфікованою більшістю, яке також застосовуватиметься до рішень щодо зовнішньої політики та політики безпеки та у відповідних сферах. до процесу приєднання.

Резолюція була прийнята 468 голосами «за», 99 «проти» та 58 утрималися.

Варто уваги

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

НОВИНИ