Субота, 27 Липня, 2024
HomeНовиниZara, Pull & Bear, Bershka та інші бренди повертаються в Україну

Zara, Pull & Bear, Bershka та інші бренди повертаються в Україну

BBC News Україна

Відтоді компанія припинила доставляти товари в Україну, але продовжила платити податки і зарплату своїм 1000 українським працівникам, хоча більшість з них були вдома без жодної роботи. Inditex зберігала договори оренди з орендодавцями під час закриття магазину, але не розголошує, на яких умовах.

Майже два роки магазини стояли пусткою, перетворившись в українських торговельних центрах на “чорні діри” чи “капсули часу”, на опущених ролетах яких досі можна побачити оголошення, актуальні на початок лютого 2022 року.

Тепер іспанська група, яка нараховує приблизно 5700 магазинів у більш ніж 90 країнах світу, поступово відновить роботу в Україні, починаючи з 20 магазинів, включаючи три торгові точки Zara у Києві.

Загалом кількість магазинів по всій країні з часом зросте до 50, але Inditex не може сказати, скільки часу триватиме цей процес, пише FT. У пріоритеті – безпека працівників, а далі буде видно по ситуації, наголошує компанія.

Деяких українських працівників вже відправили на навчання в Польщу для підготовки до повернення на роботу, пише видання.

34 магазини Inditex на півдні та сході України, які найбільше постраждали від війни, залишатимуться закритими. Там український уряд забороняє комерційну діяльність.

“Ну нарешті”

Іспанський рітейлер, найбільша у світі модна група за обсягом продажів, є найважливішим світовим рітейлером, який повертається в Україну. Але разом з тим – одним із останніх, про що йому вже напівжартома дорікнули в українських соцмережах.

“Ну нарешті вони зрозуміли, що в країні, де книжкові магазини відкриваються щодня, люди точно куплять труси”, – написала в фейсбуці журналістка Ольга Духніч.

“Тепер чекаємо на ІКЕА”, – пишуть інші користувачі.

Багато магазинів, ресторанів і барів почали поступово відкривати свої двері ще навесні 2022 року.

У серпні 2022 року, спричинивши ейфорію позитивних емоцій, в українські міста повернувся McDonald’s, а у листопаді 2023-го – H&M, ще один улюблений бренд українців, який до війни мав 8 магазинів в країні.

Польський рітейлер одягу Greenpoint у жовтні минулого року оголосив, що вперше відкриє 20 своїх магазинів за кордоном, і вони будуть саме в Україні – Києві та деяких містах на заході країни.

Inditex каже, що прийняв рішення відкритися після того, як українські ЗМІ та представники роздрібної торгівлі кілька місяців питали його про те, коли це станеться.

війна
Підпис до фото, Зачинений магазин Zara на Хрещатику в Києві – скоріше за все він буде одним із перших, які знову відкриються в Україні

Але скоріше за все не обійшлося і без переговорів з українськими дипломатами.

Після того, як про повернення оголосив бренд H&M, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що МЗС працює над тим, щоб повернути назад також IKEA, H&M і Zara та інші бренди.

Він згадав про те, що McDonald’s вдалось повернути в Україну після його телефонної розмови з держсекретарем США Ентоні Блінкеном.

Українська влада розглядає кожне таке повернення як сигнал інвесторам про те, що попри обставини в Україні можна працювати.

Життя в Києві може здатися нормальним: люди стоять у чергах, щоб купити сукні, а бари часто заповнені, пише FT, але також “багато українців борються з фінансовими проблемами та психічними проблемами, пов’язаними з війною”. Періодично відбуваються ракетні атаки, а сигнал повітряної тривоги, на час якої торговельні центри вимушені закриватися, може лунати декілька разів на день.

Згідно з дослідженням, опублікованим Асоціацією рітейлерів України, виручка роздрібних мереж впала з 37 мільярдів доларів у 2021 році до 30 мільярдів доларів у 2022 році навіть за умов інфляції в 26%.

“Окупація великих територій, грабунок, обстріли мирних міст, постійні повітряні нальоти та відключення світла сильно вдарили по роздрібних торговцях. Проте навіть у найскладніших умовах рітейлерам вдалося адаптуватися”, – зазначили в профспілці.

Inditex покинула також Росію, колись другий за величиною ринок за кількістю магазинів після Іспанії, продавши приблизно половину своїх 500 магазинів Daher Group з ОАЕ і закривши решту.

Але іспанський рітейлер все ж зберіг можливість повернутися до Росії, якщо “ситуація зміниться”.

Варто уваги

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

НОВИНИ