Субота, 27 Липня, 2024

В Україні успішно прооперували мозок британській дівчинці. Вдома допомогти їй не змогли – BBC News Україна

Львівські лікарі зробили операцію на головному мозку дівчинці з Північної Ірландії, після того як у Британії її відмовилися прооперувати.

Рейчел Гріббен з міста Кіллілі провела декілька тижнів у львівській дитячій лікарні, попри те, що в країні війна. Зараз вона “чудово почувається” і готується повернутися до дитсадку вже цього тижня.

Чотирирічна Рейчел страждає на важку форму епілепсії, яка призвела до серйозних проблем у розвитку. У неї також були травми тіла від падіння під час судом.

Родина з Британських островів здолала 3000 км, щоб звернутися по допомогу саме до спеціалістів найбільшого у західних областях України Центру нейрохірургії та хірургічного лікування епілепсії у Дитячій лікарні Святого Миколая Львова. Тут лікують дітей з різних куточків України. А от із-за кордону – вперше.

“Не кандидат” на операцію у Великій Британії

Мама дівчинки, Кеті Дженнінгс, розповіла програмі BBC Good Morning Ulster, що Рейчел спокійно сприйняла події. “Після операції минуло чотири тижні, і вона вже повертається до дитсадку, – сказала жінка. – Вона взагалі не скаржилася. Вона справжній маленький герой, маленький воїн”.

Рейчел – третя дочка у родині. Коли дівчинці було півтора роки, батьки помітили, що вона відстає в розвитку. У неї з’явилися незначні посмикування тіла, а вже за кілька місяців вона перенесла перший важкий судомний напад, розповіли у Дитячій лікарні Святого Миколая, де лікувалася дитина.

У жовтні 2022 року у Рейчел діагностували епілепсію, але у Великій Британії сказали, що вона не є кандидатом на операцію, бо аналізи показали, що напади походять одразу з кількох ділянок.

Рейчел
Підпис до фото, Сім’я здолала 3000 км, щоб приїхати в Україну, після того, як у Британії відмовилися зробити дівчинці операцію

“Я не могла погодитися з тим, що таким буде життя Рейчел, з епілептичними нападами щодня, – каже її мама. – Тож я почала шукати інші варіанти”. У пошуках порятунку батьки Рейчел натрапили на відомого американського нейрохірурга Люка Томича. Він сказав, що хірургічним шляхом дівчинку можна позбавити 80-90% нападів. Він також порадив ірландській родині звернутися до команди українських спеціалістів, яку очолює нейрохірург Михайло Ловга.

Сирени у Львові

Попри загрозу ракетних обстрілів, батьки дівчинки наважилися приїхати до Львова. Перший сигнал повітряної тривоги дуже їх налякав – розповідає мама дівчиник: “Коли ми сиділи в укритті лікарні з іншими мамами, дітьми, моє серце просто розбилось”. Звуки сирен у Львові були “майже щоденним явищем” протягом трьох тижнів, які вони провели у Львові, але на другу ніч вони їх навіть проспали, каже Дженнінгс.

“Нам сказали, що тепер ми наполовину українці, тому що так живе більшість людей у Львові зараз”, – сказала жінка.

Під час операції нейрохірурги успішно видалили частину мозку Рейчел, щоб позбавити її від виснажливих судом. За словами Дженнінгс, семигодинна операція тривала довше, ніж планувалося, оскільки сіра речовина в мозку Рейчел виявилася більшою, ніж припускали. “Ми поетапно відкрили порожнину черепа, знайшли змінену зону, відділили її і поетапно від’єднали. А потім – видалили повністю”, – розповідає лікар-нейрохірург Михайло Ловга.

Вкрай важливо було бути максимально далеко від ділянки, яка відповідає за рухи кінцівками. Саме тому лікарям довелося працювати спільно з нейрофізіологами та застосувати надсучасні технології, які допомагають уникнути пошкоджень здорових ділянок мозку, каже лікар.

Протягом чотирьох тижнів після операції у Рейчел не було нападів. Рейчел вже повернулася додому – до Північної Ірландії. Її батьки кажуть, що безмежно вдячні львівським лікарям за порятунок доньки.

Варто уваги

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

HomeНовиниВ Україні успішно прооперували мозок британській дівчинці. Вдома допомогти їй не змогли...