Неділя, 8 Вересня, 2024

ЄДИНІ ПОРІЗНО

Із серії “Мережеві фрагменти України”

Що можна зрозуміти про українців, читаючи стрічки закордонних мережевих груп

‘COMEBACKUA’ провели пілотне дослідження українських закордонних груп, створених в соціальних мережах. Про саме дослідження можна прочитати в матеріалі “Мережеві фрагменти України”. В трьох частинах описуються погляди українців на нові умови життя за кордоном та особливості їх спілкування в цифровому просторі.

Для розуміння джерел єднання українців має сенс зрозуміти, що їх роз’єднує. Читання стрічок груп в соціальних мережах дає багато відповідей.

Отже, учасники мережевих груп самі про себе все розкажуть.

пряма мова, зі збереженням лексичних і граматичних особливостей

Переміщені за кордон громадяни України легко знайшли точки непорозуміння та диференціації за досить широким переліком ознак. Наприклад, за рівнем страждань:

Дело в том что многие поехали не с прифронтовой зоны! А просто нахаляву пожить имея деньги и здоровье с безопасной зоны! Вот потому так и получается! А европе нужны дешевая рабочая сила.!

Пора до дому вже відправляти тих, хто приїхав не з зони бойових дій , тоді і уряду буде легче і люди зможуть приїхати ті, кому дійсно нема куди йти

Жінка питає, як швидше знайти житло і правила компенсації оренди за рахунок тимчасового захисту. Ті, хто приїхали раніше дратуються з таких нікчемних з їх точки зору запитань. Їм здається, що це всі давно повинні знати:

приберіть свій пост, бо це ображає українців, які вже більше року шукають собі окреме житло. Це дуже важкий процес, який забирає багато нервів і здоров’я

я допустим вообще не чего не знал но и не писал такие посты, я ехал с акупации и я был готов ко всему и ехал 4 месяца в пункт назначения перенося все тяготы, она же почитайте как хочет, что бы все было но за это не чего не было, это так образно.

это так пишут люди каторые не ощющают что в украине война сидят и хорчами переберают –и считают что они едут на ПМЖ и путают себя с людьми каторые всамом деле настродались и остались без жилья

«Гєрманія нє рєзіновая»

Мігранти, які приїхали раніше дратуються на тих, хто їде згодом. Їм здається, що всім кому було треба, вже поїхали з країни. Ті, хто продовжують прибувати загрожують їх поточному стану (німці втомляться надавати тимчасовий захист і умови для них погіршаться). Тому у новоприбулих виникає наступне питання:

ті не забарилися з відповіддю:

Такі відповіді дратують українців, які знаходяться з іншого боку кордону:

Как обычно: «Сложно, невозможно, не едьте. Мы тут «мучаемся», но живем в безопасности, а Вы сидите под обстрелами» . Я когда читаю таких советчиков, каждый раз думаю зачем так пишут? Каждый нашел для себя варианты, каждый приспособился, ну как кому – то давать совет так сразу ужас, все дорого и т. д .

в тому і справа, а потім сидять і лякають “Не їдьте, так важко

Учасники групи, які вже освоїлися в Німеччині вигадують «авторитетні» аргументи, аби тільки відговорити їхати в Європу:

24 параграф (тимчасовий захист) Німеччина згортає. 99,99% буде відмова. Якщо пощастить, кілька місяців поживете в таборах. Потім поїдете додому, бо потрібно подаватися на другі візи. Робочу ( навряд чи) , студентську ( теж), біженця?! Можете теж спробувати, але економічних Німеччина не приймає, політичні переслідування також не є ваш варіант. Тому … вам вирішувати, чи ризикувати тим, що вже маєте.

додому куди я потім маю поїхати? В Маріуполь????

Деякі співрозмовники воліють захистити свій комфорт в Європі від «поганих українців», які продовжують їхати за тимчасовим захистом в країни Європи:

абсолютно згодна, а головне, що все це бачать німці й через кількість таких змінюють думку о всіх (((

Таке ставлення до складнощів міграції показує, з одного боку, високий рівень свідомості, що стоїть вище за корпоративно-етнічну солідарність, але з іншого боку показує українців, як людей роз’єднаних і готових їсти своїх же у битві за “місце під сонцем”. Але саме цікаве, це намагання захистити усю Європу від «неправильних українців»:

«Люди не хочуть бачити, що вони тягнуть Німеччину на дно? Хто цікавиться політикою, той знає, що країна цих грошей не має, вона бере борги та кредити. І одна справа, захищати людей від війни, і інша справа, коли всі бачать, що в країну їдуть з ЄС1… Німці ж не дурні, вони добрі, але більше вже не наївні…»

В окрему категорію слід виділити мігрантів, які приїхали та освоїлися в країнах до війни. Вони найбільші антагоністи нової міграції і розглядають її, як загрозу для Європи:

Все просто йде до колапсу соціальної системи Німеччини. Коли це станеться, ті хто не так давно приїхав побіжать далі, проблеми розгрібати буде « стара діаспора» як завжди

Оті більше всіх і гризуть (не важливо в якій країні)

В дискусіях проявляється також диференціація за регіоном походження українців:

Если уж выбирать между Польшей и Латвией, то лучше Польша. Да, работа низкооплачиваемая, но она всегда есть. Минусов, конечно, в Польше больше, чем плюсов, но если сравнивать с Латвией, то наверно Польша лучше. В Польше в основном приживается неквалифицированная рабочая сила из западных областей Украины – эта информация поможет Вам сориентироваться Ваше ли это направление или нет. С началом войны в Польшу заехало много образованных людей из восточных регионов Украины, но они почему-то не задерживаются в Польше – получают первую помощь и двигаются далее на запад.

можна поцікавитися звідки у вас ця статистика?

Ну в нього ж в голові так поділено – в Західній Україні одне “неосвідчене бидло”, а в Східній – одна інтелігенція. Спочатку “Проффєсора” вибрали, потім путіна кликали, а зараз транзитом через Польщу по всьому світу розползаються, здебільшого затримуються там, де багато інших “саатєчєствєнніков” – у ватних Німеччині, Іспанії або навіть США. Таких ‘інтєллігєнтов” набагато менше у Польщі, Канаді, де реально велика українська діаспора і ментально їм не комфортно.

Не всім українцям підійшла країна перебування, в якій вони отримали тимчасовий захист після переїзду в Європу. Вони вивчають умови в інших країнах і багато питають про це в мережевих групах, що сильно дратує декого (особливо в німецьких групах), хто вважає це неприйнятним. Таким чином серед українських мігрантів спостерігається феномен розподілу на польських- та німецьких- українців, через що виникає диференціація за країною міграції:

Розумієте, відношення до біженців 2022 і біженців 2024 є різним, тому що і біженці різні. Ті, хто їдуть з України та ті, хто їдуть з Європи, це дві різні речі. Яке може бути відношення, коли весь світ знає, що тільки Німеччина дає гроші? Хто повірить, що люди НЕ через гроші їдуть з інших країн ЄС? Я намагаюсь нікого не засуджувати, але по 50 постів в день реально бісять вже…

«Тема касается тех, которые, живя в Польше и других странах Европы, не хотят там работать и хотят в Германию. потому. что люди пишут. что тут рай. можно не работать. а деньги идут…это я, конечно, утрирую. но в общем так…»

З протилежної сторони лунають контраргументи:

до імміграції готуються , і як ви написали не признають по різним країнам , такого навіть не можна у звичайний імміграційній програмі. У нас зараз по факту ( біженство ) і якщо людина на початку попала туди куди її привезли ) а потім зрозуміла що їй не підходить ця країна навіть по погоді, вона має повне право ( на законодавчих підставах ) змінити країну і попросити там притулок , але чомусь у цій групі ( всім хто сюди так само приїхав ) це не подобається. Для чого група зроблена, не зрозуміло , може що б відганяти від Німеччини бажаючих.

погано, що Ви боїтеся біженців з Польщі. Бо там, якщо ти не інвалід або не многодітний, ніякої допомоги не було . Тож працювала особисто я знявши “корону директора” іноді по 20 годин на добу. І не менше ніж 12. По сім днів на тиждень. Бо інакше – просто на житло та їжу на себе, дитину і пса не вистачало. І якщо нема куди повертатися , а мені – нема. То мені соціал до дупи. Мені потрібна праця, мова, підтвердження дипломів, щоб хапатися тут зубами. А їхала я за тим, що розумію, що якщо зі мною щось станеться не добре – моя дитина з собакою не будуть жити під місточком на смітнику.

помогли так помогли  Покатушки у вас . Ми також з Польщі бачимо ваші покатушки в Іспанію, Францію…за соціальні гроші при тому!

Не забувають українці і політичну складову при виборі країни перебування:

Чого ви всі так ломитесь у ту Німеччину?)) Там ж ка**пів як г*мна у коровнику…Невже за того нещасного соціалу готові бути поруч з о тим прока**пським лайном!!?? Тим більш ви з Маріуполя!!! Ці потвори які це підтримали майже всі сконцентровані там у німців і вам бачити ці паскудні пики і слухати їх поруч прийдется! Бо вони ка*апи з німецькими паспортами, але які страждають за расієй матушкой)) чи за **йлом батюшкАй вже і не зрозумієш)) Ось для мене загадка чого українці ломляться у ту Німеччину. Є Бельгія Нідерланди Ірландія , нарешті Штати. Чи створюється ілюзія що рЮзьке Німеччини то якись свої чи що? Хтось знає у чому загадка?)) Невже у тих нещасних 1000 євро допомоги?))

ПОЛІТИКА

Політична риторика українців, які опинилися за кордоном залежить від планів на повернення. Ті, хто не бажають повертатися шукають аргументацію для такого рішення. Суто прагматичних міркувань, тобто економічного покращення свого життя не достатньо, потрібні політичні причини, які б виправдовували таке рішення. Тому політична позиція формується виходячи із запитання: «ХТО ВИННИЙ?»

ВИННА ЄВРОПА,

тому вона зобов’язана допомагати українцям, бо вона довела до цієї війні:

Я німців слухаю кожен день. І добре знаю , що пишу. Ми не винні в тому, що прийшлось тікати з своєї країни. Якби Меркель дала добро прийняти нас в НАТО, то було б все добре.

А Украіна прагне в ступити до євроба*на…

ВИННА УКРАЇНСЬКА ЕЛІТА та бюрократія:

почему не бомбят банковую, и все элитные районы,почему???

ВИННА УКРАЇНА,

бо «вона мені нічого не дала» (звісно, окрім паспорту, через який звинувачувальна сторона отримує допомогу в Європі, але про цей нюанс в подібних дописах не згадується:

мені КОРПОРАЦІЯ УКРАЇНА нічого не дала, щоб я захищав цю систему!!! А Республіка Україна не була створена, належним чином!!! Я нікому нічого не винен!!

Частина українців скористалася шансом поїхати в Європу та одразу відокремила себе від України. Такі українці не вважають доцільним навіть допомагати ЗСУ:

просто с этих донатов, если бы меньше пи..ли, то давно бы выйграли войну. Как такие, которые типа волонтеры, за 2 года на крутых джипах ездят. Не говоря про правительство что во всём мире дома понакупляли, включая зеленского, которого морда в телек не влазит. Некому не чем не помогайте. Знайте, всё равно все деньги пи..дят

Німеччина та інші країни надсилають мільярди допомоги, які не усі доходять до армії та людей, тварин, лікарні т. д. Так чому хтось приватно мусить надсилати допомогу від себе, якщо не знаєш до чієї кишені потраплять грощі. Це вирішує кожен сам. Що стосується мене із-за кордону, не маючи лично знайомих з ЗСУ- не надсилаю може шахрайство. У нас є родичи, котрим також треба допомогти.

Їм відповідають свідомі українці:

Людина відповіла, що краще ці гроші на ЗСУ. В чому проблема? Якщо б ті, які свою попу тут прихистили, хоча б по 5 євро в місяць здавали, знаєте скільки дронів можна купити. Але для чого? їх (вас) цікавить тільки одне: які виплати, які курси, де краще, де ліпше… одним словом срака в теплі. То чому повинні допомагати інші? Вам прийдеться повертатися додому, тому починайте зараз уже щось для цього робити. На добраніч

Показовим є характерний діалог між колишньою жителькою України та іншими учасниками групи «Українці в Німеччині»:

Да ви кон*ена мадам

ми зобовязані спонсорувати наших хлопців!!!!!

а ну да Німеччина надала *алявну допомогу, то вже думаєте бога за бороду схватили)))) Ну удачі)))

пані, а ви не хочете відмовитися від українського громадянства?

так обсирати Україну і тримати паспорт цієї держави можуть тільки мо200лі. Добре що ви полишили Україну, щиро бажаю вам ніколи до неї не повертатися, але і не мати своєї країни

Багато обговорень щодо блокування польсько-українського кордону. Цікаво, що ця тема бентежить в основному польські групи. В Німеччині, або в Чехії ці проблеми практично не обговорюються:

Поляки нам допомагають, а то зерно агрохолдінгів і до бюджету ніякого відношення не має

Поляки в своєму праві

В поляків підгорає, бо в нас достойна продукція за хаспом виготовлена і бідолашні не можуть достойно конкуренцію приняти

Треба нашій владі заборонити імпорт з Польщі !!!!!

5 мільйонів українців в Польщі. Хоть один вийде на протест? як би 100 тисяч українців не вийшло на роботу, я би подивися на поляків   але ж наші, в польші, моя хата з краю. Чекають поки війна сама скінчиться.

и розуміють польські фермери, як доводиться збирати врожай українським?

А для чого їм то розуміти. Вони живуть у себе дома а ми пробуємо лізти в бізнес який вони будували роками. Люди не розуміють що кожний захищає свій інтерес

це ринок. Так само вони заходили на ринок Німеччини. Тільки, здається, ні війни в них не було, ні зерно їм німці не знищували

Може варто це питання задати владі, чому наші фермери не мають дотацій і пільгових кредитів при тому що вони сплачуть шалені податки, так вони не мають право різати і висипати але не вони хочуть встановити правила бізнесу а так виходить що ми, якщо зерно їде транзитом то хай їде транзитом а не продається в Польщі.

Це було одразу зрозуміло, що ні за які “ідеї” там не стоять, а лише за гроші росії.

Щось від наших українців ніяких дій в Польщі, могли хоча б на тиждень страйк оголосити в підтримку України а так всі сидять як щурі

МОВНЕ ПИТАННЯ

З кожним витком кризи україно-російських відносин зростає кількість громадян, які переходять на спілкування українською мовою:

Ти знаєш з одного боку є багато країн в світі у яких дві або три державні мови. Але оскільки у нас по сусідству такі пі**ри, то я вважаю що рашиську недомову потрібно викорінити.

Це надає спілкуванню українською політичний сенс. Як наслідок, тема [не]використання української мови на жаль стала питанням, яке здатне в мить підірвати буть яке спілкування:

«Що це за група? Рускіє в Німеччині??! Одна москвскА в дописах!»

«Да КАКАЯ РАЗНІЦА НА КАКОМ ГЛАВНОЄ ЧЕЛОВЄКОМ БИТЬ думав на початку війни може трохи їх потрясе і щось зрозуміють але бачу що не доходить до 80 процентів насілєнія»

«зазвичай це колонії інших держав і тільки раби говорять мовою свого господаря»

«ось за то що і спілкуються тою мовою що привикли. Україну і бомблять. Бо російськомовні люди вважали що Украіна то Росія. І тому Руський Мір в Україну зайшов. Вибачте, але хоча б зауваження приймайте. В вашій країні війна, а ви підтримуєте руську. Державна мова Українська, так як в Німеччині німецька, в русні – російська, в китаї-китайська»

А в германии тоже нужно по немецки говарить и куча гемороя …лучше дома в украине

що тоді ви робите за кордоном?

а я в Украине и причем у меня Немецкое гражданство и живу я уже 20 лет здесь

А в Україні навіть не треба говорити українською! І немає геморою..

Російськомовні українці йдуть у контратаку:

И да, начинайте меня клевать, пишу не на державній, мабуть також зрадниця

Лучше бы думали, как мову сделать популярней (контент качественный делали, музыку развивали, кино, науку) но это трудно проще заплатить ботам за то чтобы что то тупо запретить, так это не работает

И да на русском языке разговаривают и те, кто защищают Украину плюс не один миллион украинцев так что вместо того, чтобы разделять работайте над объединением

я из Харькова и пишу на том языке, который для меня удобный и на каком выросли, если вам что-то не нравиться создайте укр.говоряшие в германии а здесь просто люди помогают друг-другу и пофиг на каком языке хоть на немецком, задолбали со своими затычками!!!!

Є й більш агресивне ставлення до солов’їної, наприклад від жіночки із Запоріжжя:

А что украинский язык международный? Его должны во всех странах знать. Немцы не отличают ни русский, ни украинский. Вы, наверное, особенная. Вам даже в других странах подавай украинский. Это называется “самолюбство”. Вот вы и злитесь на весь мир. И при СССР жители всех республик знали свой язык и русский, но не украинский. А вы хотите, что бы все понимали украинский язык? “Немцы учите украинский язык, а если не хотите, то я уеду домой”! Скатертью дорожка. Только с такими как вы не будет мира в Украине.

Рано чи пізно підіймається питання ролі української мови у війську:

а то что наши ребята Харьковские заходили просто на территорию врага и брали их в плен благодаря тому что говорят по-русски этого не кто не вспоминает и сколько русскоговорящих погибло защищая тех кто сидит на западе и нашим же восточным украинцам переселенцам сдают жильё за доллары! а европейцы бесплатно принимали беженцев, и вы заикаитесь кто как разговаривает! грош вам цена украинцам таким, кто во время войны пытается росказать, кто украинец а кто нет! главное остаться человеком а язык здесь не причем, почему западная плохо относилась ещё до войны к восточным? мы что не в одной стране живём, когда к нам приезжали в Харьков приезжали из Западной я сомневаюсь, что было бычье отношение! вы и поделили Украину на две половины а не мы!!!!

а где же толпы добровольцев, желающих отстоять одну мову и одну нацию в военкоматах? Ау, народ, Вас Зеленский ежедневно зовёт вернуться на помощь, не хватает людей! Даже женскую форму пошили если что)))

Что-то я это войну с “какой разницей” за украиномовную Украину только в ФБ и вижу последние 2 года. Нет, товарищи, так лыжи не поедут ))) Хотите моноэтническую и монокультурную страну, но, надо бороться не словом, а делом! А то большая и самая ярая часть борцов за мову почему-то предпочитает сражаться издалека, из Польши, Канады и далее по списку.

Так  ми плавно переходимо до теми ухилянтів…

В стрічці періодично питають за чоловіків, які ухиляються від військового обов’язку за кордоном:

ты же удрал.  он ещё ребёнок. да, а таких как ты 800 тыс. удрали, а заменить ребят на фронте некому. что говорить о предателях…те тоже хотят жить…ответ сразу вам на ваш вопрос, который я читать не буду…

якщо 220 000 молодих мужиків будуть ховатися по кущах Німеччини, нічого вже не буде, але війна прийде й сюди.

Колись один старий німець мене запитав: чому ваші біженці нічого не роблять задля перемоги вашої країни? Чому витрачають гроші лише на себе? Чому не купують зброю для своєї армії, а лише просите її задарма ? А я йому розказав як у перші місяці ми все самі собі купували. Як родичі збирали своїм дітям, синам та батькам гроші на турнікети. Як у мене через неділю грошей не лишалося, бо усе від ремонту штатного транспорту до купівлі лопат та цвяхів , усе за свій кошт. Тож не має в мене до вас поваги , ухилянти всраті. Ви покинули нас коли ми залишились самі перед ворогом

А в Польщі відношення нормальне до жінок і дітей, тільки не розуміють чого так багато молодих чоловіків українців тут.

Але значна частина чоловіків та їх жінок мають інше бачення:

Каждый мужчина имеет право на жизнь, и каждый выбирает свой путь.

підтримую!!! В кожного своє життя і кожен вибирає те, що йому необхідно. Ніхто не знає нічию ситуацію до кінця. То ж експертом можна бути тільки в своїй родині, щастя та миру всім українцям!

Зрозуміло, що така точка потребує аргументів, які дістають із добре відомого всім українцям арсеналу:

А що зміниться якщо тих молодих чоловіків просто покидають в окопи, та використають замість боєприпасів. Вже багатьох добровольців так використало недолуге керівництво. Теплим м’ясом хочуть воювати як рашка. Тільки в них того м’яса більше. Україні треба було воєнне керівництво на початку війни ставити, та економіку на воєннi рейки переводити. А не залишати Зе команду для пiару та великого крадiвництва. Так, що я б нікого не осуджувала за те, що не хочуть ставати тим теплим м’ясом в окопах. Від Ленд- Лiзу наша недолуга влада чому відмовилась?

А в Україні е дуже багато здорових та підготовлених мужчин з держ. службовців ( мiлiцiя, тцк, податкова поліція тощо) от вони й повинні йти виконувати свій громадянський борг.

це ганьба нашим правителям, бо з 2014 з кожної працюючої людини брали податок на армію! Де ті гроші? На лопати не вистачило? А до повномасштабного вторгнення як ці самі “військові” цистернами пального барижили , провізією. Ось на цвяхи і заробляли так. Мій колега на роботі звільнився і пішов на контракт, бо там можна було заробити окрім зарплати. Зараз він офіцер! Ось така в нас війна. Хапуга на хапузі

Зустрічається і щира оцінка ситуації:

Єдність – це спосіб вирішувати проблеми гуртом, а проблем в українців достатньо. Війна об’єднала українців і показала, що українці вміють й можуть єднатися. Але єдність має живитися перспективами майбутніх перемог, тому наразі – по мірі усталення невизначеності майбутнього – єдність слабшає. Ідея повернення додому, в якій кожен зможе побачити себе та свої власні перспективи, що будуть напряму пов’язані з перспективами великої відбудови України, могла б стати неабияким джерелом єдності. Зараз же, державним й суспільним інституціям було б доцільно готувати ґрунт для майбутнього повернення через стратегічну комунікацію з українцям в мережевому просторі.

  1. маються на увазі українці, які намагаються змінити країну перебування всередині ЄС ↩︎
Варто уваги

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here