Понеділок, 16 Вересня, 2024
HomeАналітикаЧастка чоловіків, які отримали тимчасовий захист в ЄС зросла з 7% в...

Частка чоловіків, які отримали тимчасовий захист в ЄС зросла з 7% в 22-му році до 35% в 24-му році. Європейська міграційна мережа (EMN) оприлюднила річний звіт.

В липні 2024 року Європейською міграційною мережею (EMN) було опубліковано щорічний звіт про міграцію та притулок (2023). В цьому звіті зібрані найважливіші законодавчі зміни у сфері міграції та притулку в 30 країнах членах та спостерігачах EMN. Однією із ключових тем, що розглядається у звіті, є тема підтримки вимушених біженців з України.

Вимушені біженці з України з тимчасовим захистом в країнах ЄС та Норвегії

Станом на 31 березня 2024 року 4,2 мільйона вимушених біженців з України, мали статус тимчасового захисту в країнах ЄС та Норвегії. З деякими коливаннями кількість рішень щодо надання тимчасового захисту зменшилася з 1 263 600 у березні 2022 року до 54 170 у березні 2024 року.

Основними країнами ЄС, які прийняли найбільшу кількість осіб, що отримали тимчасовий захист станом на кінець березня 2024 року, були Німеччина (1 301 790; 30,9% від загальної кількості в ЄС), Польща (955 520; 22,7%) та Чехія (364 375; 8,7%).

У 2023 році жінки та діти з України все ще складали більше двох третин осіб, яким було надано тимчасовий захист.

Підходи країн-спостерігачів Європейської міграційної мережі до надання захисту тим, хто тікає від агресії Росії проти України

Типи захисту, які надають країни-спостерігачі Європейської міграційної мережі тим, хто тікає від війни в Україні у 2023 році:

Громадяни України не отримують тимчасового захисту в Вірменії, але їм надається статус біженця відповідно до Закону про біженців та притулок.

Грузія також не запровадила механізм тимчасового захисту, передбачений Законом про міжнародний захист, але надає гуманітарний статус (форма міжнародного захисту, еквівалентна додатковому захисту в ЄС).

Молдова має три форми захисту для українців, які тікають від війни: статус біженця, гуманітарний захист та тимчасовий захист. У 2023 році уряд затвердив механізм впровадження тимчасового захисту для осіб, примусово переміщених з України.

Чорногорія та Сербія надають тимчасовий захист тим, хто тікає від агресії Росії проти України. У Сербії модель майже повністю гармонізована з Директивою про тимчасовий захист. Єдина відмінність полягає в тому, що сербський уряд є органом, який самостійно приймає рішення щодо тимчасового захисту.

Тимчасовий захист в 2023 році

У 2023 році ЄС продовжив тимчасовий захист для осіб, які тікають з України, до 4 березня 2025 року у всіх країнах-членах ЄС відповідно до Рішення Ради ЄС 2023/2409, прийнятого 19 жовтня 2023 року.

Вперше активована Директива про тимчасовий захист дозволила країнам-членам ЄС надавати українцям негайний та тимчасовий захист, а також доступ до житла, освіти та навчання, соціальних виплат, медичної допомоги та ринку праці.

Країни-спостерігачі EMN також наслідували цей приклад, продовжуючи тимчасовий захист для осіб, які його отримали. У Норвегії Міністерство юстиції та громадської безпеки запропонувало зміну до Закону про імміграцію у грудні 2023 року, продовжуючи період тимчасового захисту з трьох до п’яти років на індивідуальній основі. У Молдові урядове рішення про надання тимчасового захисту для осіб, які отримали тимчасовий захист, набуло чинності 1 березня 2023 року з терміном дії до 1 березня 2024 року. Обговорення щодо подальшого продовження очікувалося завершити на початку 2024 року (Comeback UA: ТЗ у Молдові було продовжено до 1 березня  2025 року). У Сербії переміщені особи з України отримали тимчасовий захист до 18 березня 2024 року (Comeback UA: ТЗ в Сербії було продовжено до 14 березня  2025 року).

Три країни-члени EMN повідомили про зміни у 2023 році переліку осіб, яким надається тимчасовий захист відповідно до Рішення Ради 2022/382.

Швеція розширила перелік, Фінляндія звузила його. Молдова, яка має форму тимчасового захисту відповідно до національного законодавства, також розширила перелік.

У Швеції, згідно з рішенням уряду від 22 грудня 2023 року, перелік був розширений на осіб, які легально проживали у Швеції на цю дату і прибули до Швеції до 30 жовтня 2021 року, включаючи громадян України, а також негромадян України (та їхніх членів сімей) і осіб без громадянства, які мали статус біженця або додатковий захист в Україні перед приїздом до Швеції. Це було зроблено з метою збільшення кількості осіб, які мають право на захист, і уникнення ризику депортації до України.

Молдова мала обмежену спроможність швидко обробляти велику кількість заяв на притулок, тому тимчасовий захист був запропонований:

  1. громадянам України, які проживали  в Україні або Молдові до 24 лютого 2022 року
  2. особам без громадянства та громадянам третіх країн, які мали міжнародний захист в Україні перед початком війни і не могли безпечно повернутися до своєї країни або регіону походження
  3. членам сімей осіб із зазначених вище категорій

В Австрії правова визначеність була забезпечена рішенням Конституційного суду, який постановив, що право на тимчасовий захист мають громадяни України, які залишили Україну незадовго до 24 лютого 2022 року або все ще проживали в Україні на цю дату.

Станом на 7 вересня 2023 року Фінляндія більше не надавала тимчасовий захист громадянам третіх країн та особам без громадянства, які проживали в Україні на підставі тимчасового дозволу на проживання, з метою гармонізації практик з іншими країнами-членами ЄС та запобігання вторинному переміщенню.

Нідерланди спочатку планували припинити тимчасовий захист для громадян третіх країн, які мали тимчасовий дозвіл на проживання в Україні, однак це було призупинено Міністром з питань міграції 2 вересня 2023 року, що означає, що відповідні особи могли тимчасово продовжувати користуватися правами відповідно до Директиви про тимчасовий захист до подальшого судового роз’яснення. Паралельно Нідерланди продовжили політику тимчасової рееміграції, яка передбачала, що підтримка та фінансова допомога можуть надаватися громадянам третіх країн, які не є українцями, для реінтеграції в їхній країні походження.

Процедура поновлення тимчасового захисту

З огляду на велику кількість осіб, які отримали тимчасовий захист, та час і ресурси, необхідні для продовження їхніх дозволів на проживання звичайним способом, багато країн у 2023 році прийняли спрощену процедуру.

Поновлення було автоматичним без будь-яких дій з боку осіб, які отримали тимчасовий захист, у 14 країнах-членах та країнах-спостерігачах EMN, включаючи тих, хто повідомив про використання електронних посвідчень особи або попередню реєстрацію в центральному реєстрі населення.

Деякі інші країни вимагали від осіб, які отримали тимчасовий захист, подавати запити.

У Швеції особи, які бажали продовжити свій дозвіл на проживання, мали подати онлайн-запит до електронної служби Шведського міграційного агентства з 1 лютого по 4 березня 2023 року.

У Фінляндії не вимагалося окремої реєстрації або процедури подання заяви; натомість дозволи на проживання, видані на підставі тимчасового захисту, залишатимуться дійсними, доки тимчасовий захист осіб, які тікають з України, діє в ЄС, відповідно до тимчасової поправки до Закону про іноземців, яка набула чинності 19 січня 2023 року.

У чотирьох інших країнах, особи з тимчасовим захистом, мали особисто звертатися до муніципалітетів, поліцейських відділків, Генерального департаменту інтеграції, а в Болгарії – до реєстраційних та приймальних центрів Державного агентства у справах.

Житло

У 2023 році основною тенденцією в забезпеченні житлом для осіб, які отримали тимчасовий захист, був перехід від розміщення в приймальних центрах до самостійного проживання та/або довгострокових рішень щодо житла з фінансовою підтримкою від урядів.

Це було зумовлено необхідністю забезпечення більш стійких рішень, враховуючи, що багато осіб, які отримали тимчасовий захист, залишалися в ЄС на довший термін.

В Естонії іншими чинниками були бюджетні обмеження, зменшення кількості прибулих та необхідність забезпечення рівних прав для осіб, які отримали тимчасовий захист, та інших, які шукають міжнародного захисту.

У Хорватії законодавчі зміни щодо доступу до житла для осіб, які отримали тимчасовий захист, означали, що фінансові ресурси особи не були перешкодою для їхнього права на житло.

У грудні 2023 року Ірландія оголосила про зміну підтримки для новоприбулих осіб, які отримали тимчасовий захист, яка буде впроваджена у 2024 році після необхідних законодавчих змін. Зміни стосувалися житла та соціальних виплат: державне житло буде обмежене максимум 90 днями перебування в центрах прибуття, де надається харчування та інші послуги. Схеми надання житла за зобов’язаннями залишилися без змін.

У Фінляндії та Норвегії перехід до приватного житла супроводжувався поступовою передачею відповідальності від центральної держави до муніципалітетів. Приймальні потужності, включаючи екстрене житло для осіб, які отримали тимчасовий захист з України, були збережені (наприклад, у Нідерландах) або розширені (Греція, Ірландія, Італія).

Медицина

З огляду на триваючу кризу в Україні, виникла потреба в кращому та більш стійкому регулюванні охорони здоров’я для осіб, які отримали тимчасовий захист. Вісім країн вжили заходів у 2023 році або продовжили свої зусилля щодо інтеграції осіб, які отримали тимчасовий захист, у звичайну систему охорони здоров’я відповідно до їхніх вразливостей.

В Ірландії особи, які отримали тимчасовий захист, автоматично мають право на медичну картку протягом першого року після прибуття, після чого поновлення картки здійснюється на основі перевірки засобів відповідно до стандартних процедур подання заяви. Ця вимога щодо оцінки права була підтверджена у березні 2023 року, і було надано тримісячний пільговий період, щоб забезпечити, що особи, у яких термін дії медичної картки закінчувався, могли зберегти своє право до завершення стандартного процесу оцінки засобів.

У Чеській Республіці держава покриває внески на медичне страхування для додаткових груп осіб, включаючи тих, хто не може працювати через інвалідність, після початкових 150 днів, на які має право кожна особа, яка отримала тимчасовий захист.

Литва вирішила, що особам, які отримали тимчасовий захист і не працювали, а отже, не були охоплені обов’язковим медичним страхуванням, уряд відшкодує вартість необхідних ліків, щоб уникнути погіршення їхнього здоров’я.

Словацька Республіка затвердила оновлення свого плану дій у відповідь на наплив осіб з України 28 червня 2023 року, включаючи доступ до психосоціальної та медичної підтримки, а також матеріальної та правової підтримки для осіб, які отримали тимчасовий захист, з особливою увагою до тих, хто має специфічні потреби (неповнолітні, люди з інвалідністю).

Розвиток у сфері психічного здоров’я був зафіксований у країнах Бенілюксу (Comeback UA: Бельгія, Нідерланди, Люксембург), Греції та Ірландії, де українські фахівці з психічного здоров’я були мобілізовані державою для надання безкоштовної підтримки та допомоги через телефонну гарячу лінію, онлайн та особисті послуги.

Люксембург створив новий психологічний підрозділ.

Бельгія та Ірландія вжили заходів для стримування інфекційних захворювань, особливо туберкульозу та деяких вірусів, що передаються через кров, у відповідь на підвищені ризики пропущених щеплень серед переміщених осіб та груп біженців. Це включало заохочення вакцинації та запуск програми додаткової імунізації.

Соціальна допомога та засоби для існування

Австрія, Чеська Республіка, Фінляндія та Франція повідомили про тенденцію спрямування осіб, які отримали тимчасовий захист, до самозабезпечення через інтеграцію на ринок праці, зберігаючи при цьому соціальну допомогу та/або допомогу для існування для вразливих груп осіб та тих, хто потребує допомоги.

У Франції уряд продовжив соціальну інтеграцію осіб, які отримали тимчасовий захист, надаючи їм кращу інформацію про їхні соціальні права та заохочуючи їх ставати незалежними якомога швидше, збалансовуючи сімейні обов’язки з пошуком роботи та працевлаштуванням.

Чеська Республіка зібрала найважливіші принципи та цілі інтеграції біженців у документі “Пріоритети адаптації та інтеграції осіб, які отримали тимчасовий захист 2024+” та обмежила фінансову підтримку шляхом запровадження нового законодавства про соціальний захист. З 1 липня 2023 року гуманітарна фінансова підтримка розраховується індивідуально для кожного домогосподарства. Вона розглядається як допомога на проживання та житлова допомога. Враховуються всі доходи та будь-які заощадження, включаючи доходи від зайнятості домогосподарства, залишок на банківському рахунку, прожитковий мінімум та будь-яку отриману житлову допомогу. Протягом перших 150 днів надається сума, яка дорівнює прожитковому мінімуму в Чеській Республіці. Ця сума потім зменшується до рівня мінімуму для існування у випадках, коли особа не намагається самостійно забезпечити себе, але не має об’єктивних перешкод для роботи (тобто не є вразливою, молодше 18 років, студентом до 26 років, доглядачем дитини до 6 років, вагітною жінкою, людиною старше 65 років, інвалідом або доглядачем інваліда). Люди з інвалідністю та діти віком від шести до десяти років отримують підвищену допомогу. Гуманітарна фінансова підтримка може бути індексована, тобто збільшена на кратну базову суму, щоб надати більше підтримки найбільш вразливим.

Австрія запровадила нову модель для осіб, які отримали тимчасовий захист, де базова допомога поступово зменшується, якщо дохід особи перевищує встановлений поріг.

У грудні 2023 року Ірландія оголосила про зміни, що змінюють підтримку, яку пропонують новоприбулим особам, які отримали тимчасовий захист, у контексті великої кількості прибулих. Новоприбулі, які користуються житлом у призначеному центрі прибуття, отримуватимуть щотижневу допомогу в розмірі 38,80 євро на дорослого та 29,80 євро на дитину для щоденних витрат замість стандартних соціальних виплат. Бенефіціари, які проживають у незалежному або наданому житлі, все ще зможуть подавати заявки на соціальні виплати відповідно до стандартних критеріїв права.

У Норвегії уряд запропонував певні обмеження на дитячу допомогу, щоб кількість прибулих не була вищою, ніж у інших скандинавських країнах.

На відміну від цього, Нідерланди збільшили фінансову допомогу для осіб, які отримали тимчасовий захист, у відповідь на зростання вартості життя.

В Італії та Латвії заходи підтримки для осіб, які отримали тимчасовий захист з України, були продовжені до 2024 року. Італія продовжила свої приймальні заходи для осіб, які отримали тимчасовий захист і організували самостійне проживання, включаючи соціальні послуги, що надаються приймаючими муніципалітетами.

Латвія оприлюднила свій План заходів щодо надання підтримки цивільному населенню України в Латвійській Республіці, включаючи скоординовані дії та ресурси, які надаватимуться державними установами, місцевими органами влади, НУО та бізнес-структурами.

Законодавчі зміни в Хорватії, Люксембурзі та Молдові передбачали, що особи, які отримали тимчасовий захист, мали право на приймальну допомогу на умовах, подібних до умов для заявників на міжнародний захист.

У Словацькій Республіці особи, які отримали тимчасовий захист, продовжували отримувати допомогу (в умовах матеріальної потреби) на тих самих умовах, що й громадяни Словаччини.

Освіта для неповнолітніх

Тринадцять країн-членів та країн-спостерігачів EMN працювали над покращенням доступу до освіти для неповнолітніх з України.

Учні з України зараховуються на підготовчі курси хорватської мови, а всім учням початкових та середніх шкіл з України надаються безкоштовні підручники та інші навчальні матеріали.

Австрія прагнула забезпечити можливість учням з України переходити з одного типу школи до іншого (наприклад, з початкової школи до середньої).

Завдяки культурним угодам з іншими державами або неприбутковими асоціаціями Люксембург сприяє доступу до громадської інфраструктури для проведення мовних та/або культурних занять і надав простір українській НУО для викладання української мови, тоді як Ірландія опублікувала оновлені рекомендації для шкіл з можливістю надання доступу до української навчальної програми.

У Чеській Республіці спеціальні умови для дитячих груп (особлива форма дошкільної освіти, яка може слугувати альтернативою яслам або дитячому садку) були продовжені у 2023 році, дозволяючи особам, які отримали тимчасовий захист, подавати заявку на відкриття дитячої групи в будь-який час протягом року.

Угорщина відкрила дві спеціальні школи для дітей, які говорять українською мовою. Литва відкрила два нові філіали Міжнародної школи України, збільшивши їх кількість до чотирьох (Вільнюс, Каунас, Клайпеда, Шяуляй).

Ринок праці

У 14 країнах, національні закони та політики були змінені для сприяння доступу до роботи для осіб, які отримали тимчасовий захист, як частина стратегічних зусиль щодо сприяння інтеграції та самозабезпечення.

В Австрії та Молдові бенефіціарам дозволили працевлаштовуватися без необхідності отримання дозволу на роботу, тоді як у Бельгії особи працездатного віку зобов’язані реєструватися у Фламандській службі зайнятості.

В Ірландії з березня 2023 року особи, які отримали тимчасовий захист, мали право брати участь у програмах громадської зайнятості через дев’ять місяців (раніше 12 місяців), що сприяло залученню до програм та інтеграції учасників у місцеві громади. З 19 червня 2023 року особи, які отримали тимчасовий захист, були інтегровані в основний процес активації ринку праці, що застосовується до всіх шукачів роботи, з підтримкою, яка варіюється залежно від тривалості безробіття. Участь у цьому процесі тепер є обов’язковою (раніше добровільною).

Хорватія, Італія та Молдова спростили визнання іноземних кваліфікацій, включаючи медичний персонал.

У Фінляндії муніципалітети отримали фінансову компенсацію для організації послуг з працевлаштування та інтеграції.

Бельгія, Латвія, Литва, Нідерланди, Словацька Республіка та Швеція вжили різних заходів для підтримки осіб у пошуку та працевлаштуванні, через фінансову допомогу, включаючи підвищення мобільності, оцінку навичок та навчання, консультування та наставництво, а також мовні курси.

У Швеції уряд дозволив муніципалітетам пропонувати навчання шведської мови для дорослих через програму “Шведська для іммігрантів” (SFI) для осіб, які отримали тимчасовий захист відповідно до Директиви про тимчасовий захист. З 1 червня 2023 року муніципалітетам дозволено пропонувати це мовне навчання особам, які отримали тимчасовий захист.

Чеська Республіка змінила свій Закон про зайнятість, щоб забезпечити кращий захист іноземних працівників, включаючи осіб, які отримали тимчасовий захист, від трудової експлуатації.

Інші заходи

Країни-члени та країни-спостерігачі EMN також повідомили про інші заходи для захисту та допомоги тим, хто тікає від війни Росії проти України. Це включало захист неповнолітніх без супроводу, мобільність між різними країнами-членами ЄС, права на проживання та правовий статус, відмінний від тимчасового захисту. Також було надано підтримку особам, які бажали повернутися в Україну.

П’ять країн-членів EMN внесли зміни до своїх законів, щоб забезпечити дотримання максимальних інтересів дитини при організації проживання та догляду за розлученими дітьми, які отримали тимчасовий захист, шляхом призначення (українських) прийомних сімей або пошуку іншого відповідного житла з дорослими родичами або з постачальниками соціальних послуг.

Німеччина створила координаційний центр для дітей, евакуйованих з українських дитячих будинків та будинків для дітей.

Греція створила спеціалізований механізм прийому для неповнолітніх без супроводу, включаючи узгоджений та ефективний шлях направлення, реєстрацію кожної неповнолітньої або розлученої дитини, яка прибуває до грецьких пунктів в’їзду, поліцією та іншими компетентними органами, а також співпрацю з офісами прокурорів у справах дітей для впорядкування питань батьківської опіки, опікунства та піклування, що знижує ризики торгівлі людьми та інших форм зловживань. Також були внесені зміни до призначення законних опікунів, щоб забезпечити швидкий процес.

Естонія уклала угоду з урядом Фінляндії про прийом до 100 осіб на тиждень, які втекли з України і раніше перебували в Естонії.

Франція розширила права на мобільність для бенефіціарів тимчасового захисту, дозволяючи їм вільно подорожувати в межах Шенгенської зони та до України протягом 180 днів без втрати статусу. Це відповідало інструкції, виданій префектурам Генеральним директоратом у справах іноземців у Франції (DGEF) 10 лютого 2023 року.

У листопаді 2023 року Сербія розробила правила щодо зовнішнього вигляду та змісту форми проїзного документа для біженців, які також містили інструкції щодо видачі проїзного документа для осіб, які отримали тимчасовий захист.

Литва продовжила термін подання заявок з України на додатковий рік, щоб дозволити громадянам Литви, особам литовського походження, тим, хто має право на відновлення литовського громадянства, та їхнім членам сімей, які тікають від гуманітарної кризи, в’їхати до Литви для проживання.

У Болгарії проект закону про внесення змін та доповнень до Закону про притулок та біженців був уточнений, щоб дозволити особам, які отримали тимчасовий захист, подати заявку на міжнародний захист до закінчення терміну їхнього тимчасового захисту.

У Польщі, згідно з новим положенням Закону про допомогу громадянам України у зв’язку зі збройним конфліктом, громадяни України, зареєстровані як особи, які отримали тимчасовий захист, можуть отримати різні види тимчасового дозволу на проживання (єдиний тимчасовий дозвіл на проживання та роботу, блакитну карту ЄС або дозвіл на проживання для ведення підприємницької діяльності).

У Люксембурзі особи, які отримали тимчасовий захист і здійснюють оплачувану діяльність на території країни, з місячною зарплатою, еквівалентною щонайменше місячній ставці мінімальної соціальної заробітної плати некваліфікованого працівника, могли подати заявку на отримання дозволу на проживання як наймані працівники з 21 квітня 2023 року.

Чеська Республіка повідомила про створення правової основи для програми добровільного повернення для громадян України.

Грузія не надає тимчасового захисту особам, які тікають від війни в Україні, але тепер дозволяє громадянам України в’їжджати та перебувати без візи протягом двох років (раніше один рік) згідно з поправкою до Постанови уряду № 255 про затвердження списку країн, громадяни яких можуть в’їжджати до Грузії без візи з 24 лютого 2023 року.

Варто уваги

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here