Понеділок, 16 Вересня, 2024
HomeСпецпроєктиГлобус УкраїниУкраїнці на ринку праці Німеччини

Українці на ринку праці Німеччини

(за даними звіту Федерального агентства зайнятості Німеччини)

Українські громадяни в Німеччині

За останніми даними Центрального реєстру іноземців, у травні 2024 року в Німеччині проживало близько 1,3 мільйона людей з українським громадянством.

Серед них:

  • 862 тис. (+743 тис. порівняно з 02.2022) працездатного віку, з яких майже дві третини або 544 тис. жінки. Частка жінок останніми місяцями постійно зменшувалася.
  • 289 тис. молодих українців в віці до 15 років
  • 118 тис. українських громадян віком від 65 років

Українці на ринку праці Німеччини

Українці з  тимчасовим захистом мають повний доступ до ринку праці Німеччини. Кількість працездатних українців, зареєстрованих у центрах зайнятості та агентствах з працевлаштування, з лютого 2022 року до червня 2024 року зросла до 531 тис.

У квітні 2024 року 192 тис. українців мали роботу, що підлягає соціальному страхуванню (на 135 тис. більше, ніж до лютого 2022 року). Найчастіше працевлаштування відбувалося у сфері послуг (зокрема садівництво та управління будівлями), у переробній промисловості, будівництві, готельному бізнесі та торгівлі.

Крім зайнятих на роботах, що підлягають соціальному страхуванню, у квітні 2024 року 48 тис. українців мали тимчасову роботу або неповну зайнятість, що на 40 тис. більше, ніж до початку повномасштабного вторгнення.

У червні 2024 року було зареєстровано 200 тис. безробітних осіб, які шукали роботу. Порівняно з лютим 2022 року, безробіття серед українських громадян зросло на 192 тис.

Загальний рівень зайнятості серед українських громадян в квітні 2024 року склав 27%. Однак у цьому показнику також враховані українці, які проживали та працювали в Німеччині ще до лютого 2022 року.

Структурні характеристики безробітних українців станом на червень 2024 року

Серед безробітних з українським громадянством 66% становили жінки (133 тис.) і 34% чоловіки (67 тис.).

Більше половини (101 тис.) безробітних українців не мали або мали незавершену професійну освіту. При цьому понад чверть (52 тис.) мала вищу освіту.

Більше 111 тис. українських безробітних шукали роботу низької кваліфікації, майже 42 тис. середньої, а 28 тис. претендували на висококваліфіковану роботу.

Безробітні українські чоловіки переважно шукали роботу в сфері складського господарства, водіння транспортних засобів, будівництва та продажу.

Українські жінки, навпаки, зосереджувалися на пошуку роботи в сфері прибирання, продажу, офісної роботи та секретаріату, а також приготування їжі.

Допомога українським громадянам в Німеччині

У березні 2024 року, 722 тис. українських громадян отримували соціальну допомогу. Серед них було 506 тис. осіб працездатного віку, з яких 335 тис. жінок (66%) і 171 тис. чоловіків (34%). Крім того, було зареєстровано близько 216 тис. непрацездатних отримувачів допомоги (діти та пенсіонери).

Висновки

Інтеграція українських біженців на ринок праці Німеччини розпочалася, але ще потребує часу. Наразі 27% українських громадян працездатного віку мають роботу, що підлягає соціальному страхуванню або тимчасову роботу.

Багато українців відвідують інтеграційні та мовні курси, щоб мати більше можливостей на ринку праці, проте є великий відсоток жінок з маленькими дітьми (багато з яких фактично є одинокими матерями), які мають складнощі з працевлаштуванням. Наразі близько 60% українців працездатного віку отримують соціальну допомогу  для забезпечення свого життя. Залежність від соціальної допомоги зменшиться з підвищенням їх участі на ринку праці.

Варто уваги

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here